AQUA-ROM

IMPLEMENTAREA TEHNOLOGIEI AQUAPONICS ÎN ROMÂNIA  PENTRU CREȘTEREA VENITURILOR
ŞI ÎMBUNĂTĂŢIREA STĂRII DE SĂNĂTATE
ÎN ZONE DEFAVORIZATE
Double click to edit
Peştii sunt motorul sistemelor acvaponice, deoarece ei furnizează substanţele nutritive pentru plante şi în acelaşi timp o sursă de proteine pentru dumneavoastră. Cu toate că la prima vedere creşterea peştilor comestibili în sistemele acvaponice pare complicată, mai ales pentru începători, în realitate este mult mai simplă decât creşterea peştilor ornamentali în acvariu.

Alegerea speciei de peşti

Sunt mai multe specii de peşti care pot fi crescute în sisteme acvaponice. Pentru a alege, dintre acestea, care este cea mai bună pentru sistemul dumneavoastră trebuie să stabiliţi, în primul rând scopul pentru care construiţi sistemul. Dacă nu doriţi să mâncaţi peştii, alegeţi specii de peşti ornamentali, pentru acvariu, Dacă doriţi să mâncaţi peştii pe care-i veţi creşte, atunci trebuie să aflaţi care sunt speciile de peşti disponibile în zona în care trăiţi, performanţa creşterii speciilor respective, cât costă puietul şi reproducătorii şi apoi, după ce veţi analiza informaţiile primite, să alegeţi specia care vă convine.

Următoarele specii de peşti se pot procura uşor la noi în ţară şi dau rezultate foarte bune în sisteme acvaponice:


Crapul (Ciprinus carpio),

Tolerează bine concentraţii de oxigen scăzute şi variaţii mari de temperatură (4grdC- 34grdC), dar cea mai bună rată de creştere o are la temperaturi cuprinse între 25 grd.C şi 30grdC, răspunde foarte bine la furaje, calitate bună din punct de vedere organoleptic. În condiţii optime de hrană şi mediu atinge greutatea de 500-600 g în cca 10 luni.Poate fi crescut în policultură cu alte specii.


Păstrăvul curcubeu (Oncorhynchus Mykiss),

Forma păstrăvului curcubeu este în mare măsură asemănătoare cu păstrăvul românesc. Este o specie rezistentă la boli, puţin pretenţioasă la condiţiile de mediu, dă un răspuns excelent la creşterea în captivitate, performanţe de creştere spectaculoase, prezintă un grad bun de asimilare a furajului, poate fi crescut în policultură cu alte specii, obţinerea constantă a producţiilor în orice perioadă a anului, procent mare de carne în carcasă, calitate bună din punct de vedere organoleptic.
Tilapia (Oreochromis niloticus),

Este peştele cel mai des cultivat în sisteme acvaponice din toată lumea.Tolerează bine ape cu variaţii mari de calitate, este foarte rezistent la boli, paraziţi şi stres. Rezistă la variaţii de temperatră între 140C şi 360C, dar cea mai bună rată de creştere o are între 270C şi 300C. În condiţii optime atinge greutatea de 500g în cca. 6 luni. Are un procent de carne în carcasă si calităţi organoleptice foarte bune.
Verificarea stării de sănătate

• Zilnic;
• Comportamentul;
• Apetitul;
• Semne pe corp, ochii clari;
• Respiraţia normală

Hrănirea peştilor

• Zilnic, conform protocolului stabilit;
• Îndepărtaţi mâncarea neconsumată după 30 min;
• Reglaţi cantitatea de hrană în funcţie de temperatura apei;

Recoltarea şi repopularea

• Menţinerea constantă a biomasei piscicole în bazin  pentru a furniza cantitatea optimă de substanţe plantelor;
• Eşalonarea recoltării peştilor şi completării cu puiet în bazin;
• Stocarea pe categorii de vârstă (greutate, sex) este recomandată pentru optimizarea creşterii.

Menţinerea calităţii apei

• Curăţarea depunerilor de pe fundul bazinului, lunar;
• Verificaţi pH-ul, concentraţia de amoniac, nitriţi, nitraţi săptămânal;
• Îndepărtaţi peştii morţi, zilnic
Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul "Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă"
Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de ICDIMPH - HORTING
www.swiss-contribution.ro
Pentru informaţii suplimentare despre Programul de Cooperare Elveţiano-Român vă rugăm, să accesaţi website-urile:
www.swiss-contribution.admin.ch/romania