AQUA-ROM

IMPLEMENTAREA TEHNOLOGIEI AQUAPONICS ÎN ROMÂNIA  PENTRU CREȘTEREA VENITURILOR
ŞI ÎMBUNĂTĂŢIREA STĂRII DE SĂNĂTATE
ÎN ZONE DEFAVORIZATE
Double click to edit
Plantele constituie filtrul principal al sistemelor acvaponice şi principala sursă de venit în sistemele comerciale. Peste 100 de specii de plante sunt cultivate în prezent în sisteme acvaponice de toate tipurile şi dimensiunile, în întreaga lume. Alegerea plantelor, pe care vreţi să le cultivaţi, trebuie făcută ţinând cont de câteva reguli care au ca scop menţinerea echilibrului între producţia şi consumul de substanţe nutritive pentru plante dar toxice pentru peşti.

Alegerea speciei de plante

Un criteru de selecţie îl poate constitui necesarul plantei de substanţe nutritive pentru creştere şi dezvoltare. În funcţie de acesta, plantele se grupează astfel: plante cu cerinţe mici, plante cu cerinţe medii şi plante cu cerinţe mari de substanţe nutritive. Din prima grupă fac parte: salata verde,  salata creaţă, busuiocul, menta, pătrunjelul, ţelina de frunze, coriandrul, varza chinezească, arpagicul, măcrişul, spanacul, mazărea, fasolea, ridichile. În grupa plantelor cu cerinţe mari se încadrează: ardeii, tomatele, vinetele, castraveţii, dovleceii, căpşunile. Plante ca: brocoli, conopida, gulia, sfecla, ceapa,bamele, au cerinţe medii de substanţe nutritive.

Alt criteru poate fi tipul de cultură hidroponică. Astfel, pe paturi de cultură cu mediu granular se cultivă bine toate plantele menţionate în monocultură şi policultură. În sisteme pe plăci flotante pe strat gros de lichid sau pe film subţire de lichid, se cultivă cu succes plante în monocultură.

Un alt criteriu poate fi temperatura şi anotimpul. Din punct de vedere practic, putem grupa plantele în funcţie de temperatură astfel: plante care se dezvoltă bine la temperaturi relativ scăzute, 8 – 20grdC şi plante care se dezvoltă bine la temperaturi mai mari, 17 – 30grdC. Spre exemplu, cele mai multe frunzoase şi plante condimentare cresc şi se dezvoltă cel mai bine în intervalul de temperaturi 14-20grdC, fapt care le recomandă pentru cultivare în anotimpul rece, în sere, când consumul de energie pentru încălzirea devine un factor limitativ. Plante ca tomatele, castraveţii, vinetele, fasolea, mazărea, se dezvoltă bine în intervalul de temperaturi 17 – 30grdC. Nevoia de lumină face ca unele plante să producă flori şi fructe în anotimpul cald, când fotoperiodismul este favorabil iar altele, aşa numitele plate de zi scurtă, să aibă nevoie de mai puţină lumină pentru a înflori. Rezultă că alegerea pantelor trebuie făcută ţinând cont şi de armonizarea dintre fotoperiodismul necesar plantei şi anotimpul în care o veţi cultiva.

Modul în care se face recoltarea influenţează echilibrul sistemului şi, implicit, alegerea plantelor. Dacă recoltăm prea multe plante se reduce consumul de substanţe nutritive iar apa se reântoarece în bazinele cu peşti insuficient purificată. Acest fenomen se produce în cazul culturilor de salată, spanac, ţelina de frunze ş.a., care se recoltează o singură dată. Culturile de tomate, castraveţi, ardei, busuioc,ş.a., care se recoltează treptat, perioade lungi de timp, menţin constant consumul de substanţe nutritive şi implicit echilibrul sistemului. Rezultă că dacă alegeţi să cultivaţi plante care se recoltează o singură dată, trebuie să programaţi ca recoltarea să se facă eşalonat simultan cu replantarea, iar în cazul plantelor la care recoltarea se face treptat, replantarea trebuie făcută anterior defrişării culturii.

La alegerea plantelor mai trebuie să ţineţi cont şi de rezistenţa lor la agenţii patogeni. De aceea seminţele sau răsadurile trebuiesc achiziţionate de la firme care au reputaţia că aplică tehnologii de prevenţie a bolilor şi garantează că produsele lor sunt lipsite de boli.
• La iniţierea sistemului folosiţi plante care au nevoie de cantităţi  mici de substanţe nutritive (salată, mazăre, fasole, etc.);

• Plante cu cerinţe mari de substanţe nutritive pot fi plantate după 3–6 luni;

• La înfiinţarea culturii;respectaţi criteriile de temperatură şi sezonalitate;

• Alegeţi furnizorul de răsaduri care garantează sănătatea plantelor;

• Transplantaţi doar răsadurile care sunt sănătoase şi au rădăcinile puternice;

• Plantaţi simultan mai multe specii;

• Îndepărtaţi cu grijă substratul de pe rădăcini înainte de plantare;

• Lăsaţi spaţiu suficient între răsaduri ţinân cont de  dezvoltarea ulterioară a plantei;

• Planificaţi recoltarea eşalonată;

• Folosiţi fertilizanţi organici când apar deficienţe de creştere;

• Menţineţi calitatea apei şi special pH-ul între 6 şi 7;

• În tratamentele fito-sanitare folosiţi doar extracte de plante şi substanţe bio.


Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul "Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă"
Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de ICDIMPH - HORTING
www.swiss-contribution.ro
Pentru informaţii suplimentare despre Programul de Cooperare Elveţiano-Român vă rugăm, să accesaţi website-urile:
www.swiss-contribution.admin.ch/romania