AQUA-ROM

IMPLEMENTAREA TEHNOLOGIEI AQUAPONICS ÎN ROMÂNIA  PENTRU CREȘTEREA VENITURILOR
ŞI ÎMBUNĂTĂŢIREA STĂRII DE SĂNĂTATE
ÎN ZONE DEFAVORIZATE
Double click to edit
Sistemul pe strat subţire de lichid (Nutrient Film Technique (NFT), En)

Sistemul se compune din tuburi cu secţiune dreptunghiulară sau circulară, poziţionate orizontal sau înclinat, prin care circula în strat subţire, lichidul din bazinul cu peşti.
Tuburile au la suprafaţa superioară găuri în care se introduc coşuleţele cu răsaduri astfel încât rădăcinile acestora să aibă doar vârfurile imersate în stratul de lichid.
În acest fel partea superioară a rădăcinii este în contact cu oxigenul din aer, iar vârful preia substanţele nutritive din lichid, purificând lichidul. Lichidul astfel curăţat, se reintoarce în bazinul cu peşti.

Avantaje: asigură purificarea apei în mod continuu şi asigură oxigenul necesar rădăcinilor plantelor;

Dezavantaje: nu se recomandă pentru cultivarea legumelor de dimensiuni mari şi fructelor botanice cum ar fi fasolea verde, castraveţii, dovleceii, roşiile; canalele se colmatează uşor dacă sistemul nu este prevăzut cu filtru.

Sistemul pe mediu de cultură solid (Media-based, En)

Cultivarea plantelor se face pe un strat granular de pietriş, perlit, cheramzit, etc., cu care sunt umplute nişte casete. Apa din bazinul cu peşti este pompată în casete unde se filtreză prin stratul granular şi se întoarce curăţată în bazinul cu peşti. Stratul granular constituie suport pentru populaţiile de bacterii nitrozoare, care transformă amoniacul în nitriţi şi nitriţii în nitraţi care sunt consumaţi de plante. 

Avantaje: simplitate şi cost de investiţie mic; permite cultivarea tuturor speciilor de plante; realizează atât filtrarea particulelor solide cât şi filtrare biologică; permite o bună oxigenare a rădăcinilor datorită spaţiilor goale dintre granule.

Dezavantaje: în timp spaţiile goale dintre granule se colmatează şi impune spălarea mediului granular; anumite tipuri de material granular modifică pH-ul apei; greutatea mare a pietrisului şi preţul mare al cheramzitului; nu este recomandat pentru producţii mari de legume.

Sistemul de cultură pe strat gros de lichid (flotant,Raft/Deep Water Culture, En)

Plantele sunt cultivate pe plăci din polistiren care plutesc în canale, adânci de minim 30 cm, prin care curge apa din bazinul cu peşti. Plăcile sunt prevăzute cu găuri în care se pun coşuleţele cu plante, astfel încât rădăcinile acestora să fie imersate în lichid. Pentru a asigura cantitatea necesară de oxigen, in canale se amplasează pietre de aer alimentate de la pompe de aer. Apa circulă în flux continuu între bazinul cu peşti şi canale.

Avantaje: capacitate de producţie foarte mare; rădăcinile plantelor sunt alimentate continuu cu substanţe nutritive; este simplu de construit si exploatat; este recomandat pentru orice capacitate de producţie.

Dezavantaje: necesită sistem de filtrare suplimentar pentru particulele solide in suspensie; necesită aerare suplimentară în canale;


După metoda prin care sistemul constructiv asigură alimentarea rădăcinilor plantelor cu soluţia nutritivă din bazinul cu peşti, sunt trei tipuri de sisteme acvaponice:
Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul "Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă"
Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de ICDIMPH - HORTING
www.swiss-contribution.ro
Pentru informaţii suplimentare despre Programul de Cooperare Elveţiano-Român vă rugăm, să accesaţi website-urile:
www.swiss-contribution.admin.ch/romania